You-Mens Logo

Je mond is de poort naar je gezondheid!

Mondgezondheid_mondflora

Wist je dat je spijsvertering al begint bij het ruiken en denken aan eten? Het proces start in je mond, waar goed kauwen essentieel is. Als je niet goed kauwt, kan dit leiden tot maagklachten en andere spijsverteringsproblemen. Maar er is nóg iets wat vaak wordt onderschat: je mondgezondheid!
 
Problemen zoals gaatjes (cariës), bloedend tandvlees of ontstekingen (gingivitis) kunnen leiden tot zogenaamde laaggradige ontstekingen in je lichaam. Dit zijn ontstekingen die je vaak niet eens voelt, maar toch aanwezig zijn. Mondbacteriën kunnen via je tandvlees in de bloedbaan terechtkomen en zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Denk aan: bloedproppen, ook wel trombose genoemd, en aderverkalking, medisch bekend als atherosclerose.
 
Als spoedeisende hulp verpleegkundige heb ik regelmatig gezien, dat mensen met hartontstekingen (pericarditis) werden doorverwezen naar de kaakchirurg, voor het uitsluiten van eventuele onderliggende mondproblemen.
 
Je mondgezondheid is dus letterlijk de poort naar je gezondheid. Door door je neus te ademen, voorkom je dat je speeksel uitdroogt. Speeksel bevat belangrijke enzymen die helpen bij de spijsvertering en het schoonhouden van je mond. Dus als je een mond ademhaler bent dan is dit naast roken, ongezond eten en een slechte mondhygiëne een risicofactor op een slechte mondgezondheid en hart- en vaatziekten.

 
Tips voor een betere mondgezondheid:

  • Twee keer per dag tandenpoetsen en dagelijks flossen of tandenstokers gebruiken.
  • Analyseer of je een mond- of een neus ademhaler bent. Voorkeur heeft het ademhalen door je neus. Binnenkort volgt hier een post over.
  • Probeer oil-pulling! Deze oude Ayurvedische techniek helpt je mond schoon te houden en ontstekingen te voorkomen. In mijn praktijk hoor ik steeds vaker dat tandartsen en mondhygiënisten dit adviseren.
  • Vermijd te vaak eten, te zoet, te zuur of eentonig voedsel. Eet wel veel groenten en gefermenteerde voeding voor de pre- en probiotische eigenschappen.

 
Wil je weten hoe je je mondgezondheid kunt verbeteren met oil-pulling? Dan kun je hier meer informatie vinden.