Pannenkoeken
Laatst kwam voor het eerst een klasgenootje van mijn dochter spelen. Aangezien pannenkoeken voor mijn dochter een ware traktatie zijn, besloot ik voor hen pannenkoeken te bakken, maar dan wel zelfgemaakt en niet uit een pak zoals van Koopmans.
Omdat met koken en bakken mijn voorkeur uitgaat naar verse en onbewerkte producten heb ik mijn recept vergeleken met een drietal Koopmans pannenkoekmixen. De originele, volkoren en de biologische variant.
Nu dacht ik altijd dat zo’n pak pannenkoekmix niet verantwoord kon zijn vanwege allerlei toevoegingen, maar dit bleek mee te vallen. Met name de volkoren variant is qua voedingswaarde en ingrediënten niet verkeerd.
Als je dus geen zin hebt om allerlei meelsoorten te kopen en te mixen dan is de volkoren variant van Koopmans een goed alternatief.
Het grote verschil is dat de zelf bereide pannenkoeken minder Kcal, koolhydraten en suikers bevatten. De hoeveelheid vet is hoger door het gebruik van amandelmeel, maar dit weegt niet op tegen de andere voordelen van amandelen. De amandel neemt de tweede plaats in van de meest gezonde noten.
Het verzadigde vet is afkomstig van de kokosolie. Of kokosolie nu wel of niet goed is, dan wel of niet beter is dan andere vetten, laat ik in het midden. Ik gebruik het enkel om pannenkoeken te bakken. Dit vooral omdat het geen geur of smaak afgeeft en vind ik het de meest prettige manier van pannenkoeken bakken.
Net zoals andere vetten heeft ons lichaam ook verzadigd vet nodig, al is het in kleine hoeveelheden. Als je verder weinig verzadigd vet nuttigt, dan is kokosolie geen enkel probleem.
De oplettende lezer valt op dat het volkoren product meer vezels bevat. Het verschil heeft te maken met mijn meelverhoudingen. Als ik bijvoorbeeld minder speltmeel zou gebruiken en meer havermeel, dan neemt het vezelgehalte toe.
Een pak pannenkoekenmix volkoren van Koopmans is goedkoop en de aanschaf van de verschillende meelsoorten is vele malen duurder.
Echter doordat de verpakkingen van de verschillende meelsoorten groter zijn kun je er vaker pannenkoeken mee bakken of andere producten zoals, gezonde cup cakes.
Het idee om deze blog te schrijven was begonnen met het bakken van pannenkoeken voor mijn dochter. Ik neem hiervoor graag de moeite maar ik vroeg mij wel af of de zelf gemixte pannenkoeken beter en of voordeliger waren.
Mijn conclusie is dat de volkoren pannenkoekenmix van Koopmans niet eens zo slecht zijn. Het is de beste variant die Koopmans te bieden heeft. Zonder E-nummers, rijsmiddelen, maismeel en tarwebloem.
De zelfgemaakte pannenkoeken zitten lager in de kilocalorieën en koolhydraten. De eiwitten heb je zelf in de hand door een extra ei toe te voegen of (plantaardig)eiwitpoeder.
Recept
De verhoudingen van het meel kunnen naar eigen wens worden gevarieerd.
Afhankelijk van hoe de verschillende meelsoorten met elkaar binden kun je meer dan 500 ml water of (plantaardige)melk nodig hebben. Zelf vul ik aan met water.
Bakvet of olie kan naar wens worden gekozen.
Porties ca 12 pannenkoeken à 50 gram, dit is uiteraard afhankelijk hoe groot je pan is en hoe dik ze worden gemaakt.
Pannenkoeken zijn ideaal om in te vriezen, later zelf te eten of mee naar school te geven. Tenminste als de kinderen van koude pannenkoeken houden.
Eet smakelijk!
02-03-2018