Cortisol en behoefte aan suiker
Waarom hebben wij soms zoveel behoefte aan suiker? Wat zijn de gevolgen?
Cortisol reageert op de suikerspiegel in het bloed. Vooral als deze te laag is. Immers behoeft jouw lichaam meer energie om de stress aan te kunnen.
Insuline, glucagon, adrenaline en cortisol bepalen samen de glucosespiegel. Er is een samenspel, een homeostase.
Tijdens stress is een hoge glucosespiegel wenselijk voor meer energie en daarmee wordt de homeostase verstoord. Hoe dit zit kun je hier lezen.
Als de bloedglucose/bloedsuikers chronisch te hoog zijn, dan zenden ze een signaal naar de hersenen toe.
Chronisch verhoogde bloedsuikers zorgen voor een constant gevecht tussen het cortisol; die de bloedsuiker hoog wil houden en insuline die het omlaag probeert te krijgen. Hoe dit zit, kun je hier lezen. Door een overschot aan insulineaanmaak kun je (tijdelijk) resistent/immuun voor insuline worden en daarmee ook voor het verzadigingshormoon leptine. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn blog waarom wij vet opslaan.
Leptine zorgt dus voor de verzadiging en het hongerhormoon ghreline voor meer honger. Voor een uitgebreide uitleg over deze hormonen verwijs ik naar deze blog, verzadigings- of hongerhormoon.
Samengevat is de balans tussen je verzadigingshormoon en hongerhormoon verstoord door de aanhoudende hoge bloedsuikers. Je lichaam wil zich goed en verzadigd voelen en het liefst ook nog snel. Dit zorgt ervoor dat de lekkere trek wordt gestimuleerd. De behoefte naar zoet, vet en zout eten. Door deze behoefte ga je dan eten zonder honger, met als gevolg dat je gaat overeten; je eet meer calorieën dan dat je verbruikt. Je buikvet, zoals eerder benoemd, zal helaas nog verder toenemen.
Door het hierboven beschreven proces ontstaat er een vicieuze cirkel. Bij het eten van suiker gaan wij ons primair goed voelen. Dit komt doordat er serotonine, het gelukshormoon, wordt aangemaakt bij het eten van suiker. Net zoals je insulineresistent kunt worden, kan dit ook gebeuren met serotonine. Bij het langdurig eten van veel suiker kun je serotonineresistent worden. Voor hetzelfde gevoel moet je dan steeds meer suiker eten. Als wij dit niet doen dan kun jij je down, futloos of zelfs een beetje depressief voelen. Het verlangen naar zoet wordt sterker en de tussenpauzen steeds korter.
Naast serotonine worden door het eten van suiker ook andere geluksstofjes in je hersenen geactiveerd; dopamine en endorfine. Niet alleen suiker heeft hier invloed op, ook vet en zout eten geven jou een goed gevoel. Vooral tijdens ploegendienst, nachtdiensten of stressvolle periodes is dit het geval.
Tips:
- Stop met het eten van (veel) suiker en snelle koolhydraten. Je lichaam hoeft dan minder insuline aan te maken. Het verzadigingshormoon leptine zal dan beter zijn werk kunnen doen.
- Beperk je eetmomenten. Alles wat je in je mond stopt wordt gezien als een eetmoment. Een koekje, snoep, kauwgom, het drinken van sap, frisdrank of koffie met suiker en/of melk. Het drinken van water, thee en zwarte koffie wordt niet gezien als een eetmoment.
- Wat je eet heeft invloed op het verzadigingsproces. Eiwitten en vetten zorgen voor een betere verzadiging en zorgen ervoor dat de snelle koolhydraten en suikers minder snel worden opgenomen. Je hongerhormoon waardes blijven dan laag en ervaar je minder trek/honger.
- Als je slecht of te kort slaapt maak je minder leptine aan en méér ghreline. Hierdoor ontstaat meer trek in zoetigheid, en ben je tegelijkertijd minder goed in staat om te merken dat je vol zit.
- Beperk of eet geen suiker of snelle koolhydraten tijdens de nachtdienst. Dit heeft een groot effect op bovenstaand proces. Het beïnvloed tevens nog meer jouw dag- en nachtritme. Komt in een latere blog verder aan bod.
- Let op! Het hormoon leptine doet er gemiddeld 20 minuten over voordat je hersenen het signaal afgeven dat je verzadig bent. Daarom is het zo belangrijk om niet te snel te eten. Eet pas als je minimaal 20 minuten de tijd hebt, kauw rustig en voldoende, minimaal 20 keer en wacht even met het opscheppen van meer eten.
Blijf volgen, want o.a. de volgende onderwerpen; eten zonder honger, nachtdiensten en klachten bij een laag serotonine/gelukshormoonlevel komen aan bod.
Kun je niet wachten en wil je direct al aan de slag? klik dan hier voor het maken van een afspraak of het stellen van je vragen.
Wil je weten hoe jij jouw disbalansen op hormonaal / stress gebied kunt meten? Klik dan hier.
Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.
- Stress wat is dat nu?
- Stress en buikvet
- niet altijd blij en energiek
- Eten zonder honger
- Gelukshormoon en lekkere trek
- Zijn jouw darmen in balans?
- Menselijke reactiepatronen op stress
- Altijd maar trek!?
01-03-2020