Stress en buikvet
Ten gevolge van stress kunnen wij allerlei klachten krijgen. In mijn vorige blog benoemde ik meerdere klachten die bij mij, in het laatste kwartaal van 2019 speelden.
Zo had ik beschreven dat door te weinig rust en slaap mijn actie/stress kamp meer actief was dan mijn rust/herstel kamp. Hierdoor werd er meer cortisol aangemaakt en remde daarmee de aanmaak van testosteron. Mijn eiwitten werden gebruikt voor de aanmaak van extra energie in de vorm van glucose. Door een tekort aan eiwitten werd de aanmaak van groeihormonen geremd. Het gevolg was spierverlies.
De meest bekende uitwerking van verhoogde en langdurige cortisolwaarden, wellicht één waaraan wij ons het meeste storen, is buikvet en het irritante cortisolrandje aan de zijkanten van je buik.
Cortisol heeft de mogelijkheid om vet van de opslagplaatsen te verplaatsen naar vetafzettingen in je buik. Dit is van oorsprong een overlevingsstrategie en bedoeld voor momenten van schaarste en wanneer er weer rust is om te verteren.
Tegenwoordig ervaren wij echter vaker en meer stress. Dit kunnen hele kleine dingen zijn; in files staan, stress hebben op ons werk, een te drukke agenda hebben, aan hoge verwachtingen van onze partner of leidinggevende willen voldoen, last hebben van faalangst, piepjes, bliepjes en getallen bij de sociale media apps en Whatsapp.
Voor de duidelijkheid, dit gebeurt niet in een paar dagen. Maar als het stresskamp langdurig overmatig actief is, dan zijn de reserves op een gegeven moment op. Er wordt dan onvoldoende cortisol aangemaakt om de stress aan te kunnen.
Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam niet zijn aandacht en energie kan besteden aan andere belangrijke lichaamsfuncties of processen. Zo was dat ook met mijn glucose/suikerspiegel het geval.
Cortisol reageert op de suikerspiegel in het bloed. Vooral als deze te laag is. Immers behoeft jouw lichaam meer energie t.g.v. stress. Die energie/glucose wordt uit je spieren en lever gehaald; het glycogeen. Deze wordt door het hormoon glucagon in de lever omgezet. Als deze voorraad is uitgeput, dan worden eiwitten omgezet in glucose. Zie verhaal hierboven over spierafbraak en vorige blog.
De extra suikers zorgen ervoor dat je meer energie krijgt. Echter verbruiken wij deze extra energie onvoldoende, want wij zijn niet voor een tijger aan het vluchten. Als deze extra energie onvoldoende wordt verbruikt, worden deze overschotten toegevoegd aan onze vetreserves. Gevolg; meer buikvet omdat cortisol vet naar je buik verplaatst.
Insuline, glucagon, adrenaline en cortisol bepalen samen de glucosespiegel. Er is een samenspel, een homeostase.
Tijdens stress is een hoge glucosespiegel wenselijk voor meer energie en daarmee wordt de homeostase verstoord. Het hormoon insuline heeft als functie om de glucosespiegel te verlagen, maar cortisol zorgt ervoor dat de glucosespiegel hoog blijft. Insuline en cortisol zijn dus antagonisten van elkaar.
Insuline is een anabool; opbouwend hormoon, en behoort tot het rust/herstel kamp. Cortisol is een katabool; afbrekend hormoon en behoort tot het actie/stress kamp.
In de vorige blog kun je teruglezen dat stress alle andere systemen in het lichaam overrulet!
Het gevolg? De lever, die verantwoordelijk is om het teveel aan cortisol af te breken, kan het niet bijhouden. Ons lichaam gaat het opgeslagen buikvet dus niet later gebruiken. Sterker nog, het wordt alsmaar meer. Waarom dit zo is? Dat wordt verduidelijkt in de volgende blog. Ik kan alvast verklappen dat snaaineigingen een reden hebben….
Kun je niet wachten en wil je direct al aan de slag? klik dan hier voor het maken van een afspraak of het stellen van je vragen.
Wil je weten hoe jij jouw disbalansen op hormonaal / stress gebied kunt meten? Klik dan hier.
Wil je meer weten over stress? Lees dan onderstaande blogs eens.
- Cortisol en behoefte aan suiker
- Eten zonder honger
- Stress, wat is dat nu?
- Niet altijd blij en energiek
- Gelukshormoon en lekkere trek
- Zijn jouw darmen in balans?
- Menselijke reactiepatronen op stress
- Altijd maar trek!?
23-02-2020