Testosteron
Testosteron wordt voornamelijk als een mannelijk geslachtshormoon gezien. Echter beschikken vrouwen ook over testosteron maar in een kleinere hoeveelheid. Testosteron wordt in de bijnieren gevormd uit cholesterol en een deel in de testikels en ovaria.
Het heeft invloed op de gemoedstoestand, zorgt voor vetafbraak en het is o.a. nodig voor het versterken van onze botten, het in stand houden van de spiermassa en werking van de prostaat.
Bij vrouwen draagt het bij aan de hormonale balans en heeft het effect op het progesteron en oestrogeen niveau. Naar mate wij ouder worden neemt de productie af.
Mannen en vrouwen kunnen zowel een testosteron overschot als een testosteron tekort hebben.
Probleem bij een TEKORT
Treedt op bij veroudering, overgewicht, stressoren zoals: hoog cholesterol, suikerziekte/insulineresistentie en mentale problemen.
Evt. klachten: vermoeidheid, lusteloosheid, slaapklachten, verminderd libido, erectiestoornis, vruchtbaarheidsstoornis, moeilijk of niet kunnen aanmaken van spiermassa, neerslachtig gevoel of depressie. Snel aankomen of moeilijk afvallen.
Oplossing
Krachttraining, juiste voeding zoals: meer goede vetten, eiwitten (en voor vit. D vanuit een ei), geen zoethout en drop, stressreductie, voldoende en kwalitatieve slaap, BMI <25 / gezond vetpercentage.
Probleem bij een OVERSCHOT
Treedt op bij zaadbalproblemen, (chron.) stress, suppletie en geneesmiddelen die mannelijke hormonen bevatten.
Evt. klachten: verlies van hoofdhaar, vergroting prostaat, agressie, acne, vette huid/haar, overbeharing, onstabiele/verhoogde bloedsuiker, vochtophopingen, mannelijke borstvorming, (verergering) migraine, erectieproblemen, mentale dips en depressies.
Oplossing
Krachttraining - max. 45 min. matig intesnsief, beperk de suiker- en snelle koolhydraatinname, bevorder de spijsvertering, eet voldoende goede vetten, verhoog de vezelinname (bloedsuiker), let op intoleranties, stressreductie, voldoende en kwalitatieve slaap, BMI <25 / gezond vetpercentage, eet zoethout (licorice; pas op met ene hoge bloeddruk).
Meer over hormonen
21-03-2022